Friday, May 2, 2008

Verschillende moleculen in je bloed

In je bloed zitten nog meer stoffen opgelost behalve zouten. Deze stoffen heten moleculaire stoffen. Moleculaire stoffen zijn eigenlijk gewoon stoffen die opgebouwd zijn uit moleculen. Zouten zijn dat dus duidelijk niet (zouten zijn opgebouwd uit ionen). Een voorbeeld van een moleculaire stof is ureum. Het is een restproduct van afgebroken eiwitten. Meestal wordt overtollig stikstof in ureum omgezet en wordt zo door urine uit het lichaam weg gehaald. Uiteraard moet deze stof dan wel goed oplossen in water. Dat doet deze stof zeer goed door waterstofbruggen te vormen met het water er omheen. Nog zo'n stof die vrijkomt bij de afbraak van eiwitten is creatine. De structuur is anders dan ureum (de formule ook) maar voor de rest lost het ook goed op in water door waterstofbruggen te vormen met het water.

Glucose is een stof die in je lichaam wordt gebruikt voor energie. Het reageert met zuurstof tot water, energie en koolstofdioxide. Glucose lost ook goed op in water door de waterstofbruggen die water met de zuurstof maakt.

Deze drie bovengenoemde stoffen zijn vrij klein en kunnen door het membraan van de kunstnier. Er zijn ook moleculaire stoffen die dat niet kunnen. Eiwitten zijn hier een voorbeeld van. Het zijn zeer ingewikkelde en grote moleculen die allemaal verschillende functies hebben. Ze lossen echter wel op in water doordat er aan de buitenkant veel zuurstof-, stikstof- en waterstofatomen zitten. Zulke grote stoffen worden macromoleculen genoemd.

No comments: